Oficialii ruși acuză SUA și Nigeria. Aceștia spun că variola maimuței a pornit din laboratoarele biologice controlate din cele două țări

de: Vasile Mirabela
27 05. 2022

Un înalt oficial al Rusiei vine cu acuzații grave. Comandantul trupelor de protecție împotriva radiațiilor, armelor chimice și biologice (RCBZ) din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei, Igor Kirillov, spune că există nu mai puțin de patru biolaboratoare controlate de SUA funcționează în Nigeria, de unde provine variola maimuței.

Cu ce acuzații vin reprezentanții de la Kremlin. E vorba de SUA și Nigeria

Acesta flutură opiniei publice un raport al OMS, care spune tulpina vest-africană a variolei maimuțelor a apărut în Nigeria, unde Statele Unite și-au plasat infrastructura biologică.

„Potrivit informațiilor disponibile, în Nigeria există cel puțin patru laboratoare biologice controlate de Washington”, a declarat Kirillov.

Acesta a declarat că trebuie amintită o coincidență ciudată care necesită o verificare suplimentară de către specialiști.

„Așadar, potrivit presei europene și americane, în materialele Conferinței de Securitate de la Munchen 2021, adică pe fondul pandemiei COVID-19, a fost elaborat un scenariu de contracarare a unei epidemii provocate de o nouă tulpină a virusului monkeypox”, a mai spus oficialul militar rus.

Moscova solicită reprezentanților OMS să investigheze activitățile laboratoarelor nigeriene finanțate de SUA din Abuja, Zaria și Lagos.

„Pe fondul numeroaselor cazuri de încălcare de către SUA a cerințelor de biosecuritate și a faptelor de depozitare neglijentă a biomaterialelor patogene, solicităm conducerii Organizației Mondiale a Sănătății să efectueze o anchetă privind activitățile laboratoarelor nigeriene finanțate de SUA în Abuja, Zaria, Lagos și să informeze comunitatea mondială despre rezultatele acesteia”, a declarat el.

Citește și: România cumpără 1000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Pe de altă parte, virusul se poate propaga şi prin picături respiratorii. O mare parte din cazurile identificate în cel mai recent focar au fost în rândul bărbaţilor gay şi bisexuali.

„Virusul se manifestă în principal pe suprafaţa pielii”, a declarat David Heymann, profesor de epidemiologie a bolilor infecţioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine. „Nu seamănă deloc cu Sars-Cov-2”, a spus el referindu-se la virusul care provoacă Covid-19. „Rareori se transmite pe cale respiratorie.”

Citește și: OMS face anunțul pe care nimeni nu și-l dorea, acum la final de pandemie: de fapt, nimic nu s-a schimbat. Ce trebuie să știe oamenii